Bugun...



MUĞLA İLİ BORSA VE ODALARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Marmaris Ticaret Odası (MTO), pandemi sürecinde üye işletmelerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yayınladılar.

facebook-paylas
Tarih: 06-05-2021 23:54

MUĞLA İLİ BORSA VE ODALARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Muğla İli Borsa ve Odaları olarak üye işletmelerimizin mağduriyetlerini giderecek, onlara fayda sağlayacak bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz. Öncelikle en çok şikayeti 17 gün kapanma döneminde bazı meslek gruplarımızda faaliyet gösteren üyelerimizden almaktayız, bu üyelerimiz salgının şiddetinin daha aşağılara çekilebilmesi için kapanmanın doğru olduğunu ancak kapanmada ticaret yapamadıkları için ciro ve hasılatta oluşmamasına rağmen bankaların açık olduğunu ve borçların ödenmesi gerektiğini ancak kapalı işletmelerinden bir hasılat elde edilememesiyle işletme sahiplerini çok çok zor duruma düşürdüğünü bildirmişlerdir. Çek ödemelerinin 1 haziran sonrasına ötelenmesinin 17 gün boyunca ciro yapamayan firmaları haziran ayındaki borç ödemeleriyle birleştirerek borcun hiç ödenememesine yol açacağı aşikardır. Çeklerle ilgili gerekli düzenleme açıklandı ancak sistem şu anda senetlerin protestosuna olanak vermektedir. Senetlerle ilgili de çalışma yapılması gerekmektedir.

İkinci öncelikli konu KOSGEB kredileri. Üyelerimizden KOSGEB kredilerinden yararlanamadıklarına ilişkin bilgiler alıyoruz. İlimizde 60.000 civarı işletme mevcut olup bu krediden faydalanabilecek maksimum 500 kişi olduğu düşünülürse KOSGEB kredilerinden yararlanabilecek imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız ile teknoloji alanında faaliyet gösteren start-uplar dışındaki kapanmada açık olmayan üyelerimizin faizsiz 3 yıl ödemesiz KOSGEB kredi desteğine ihtiyaçları vardır. Bu zor dönemde çok büyük sıkıntılar yaşayan üyelerimizin fayda sağlayabilmesi adına koşulların ve değerlendirmelerin daha sağduyulu gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz...

Güvenli turizm belgesi olmayan 0-40 arası yatak kapasiteli pansiyon ve oteller 400 TL, 41-100 arası yatak kapasiteli pansiyon ve oteller 750 TL ödeme yapmaktadırlar. Bu özellikle pansiyon ve küçük otel işletmeleri için ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Ayrıca güvenli turizm belgesine sahip olmayan işletmelerin sahipleri ve çalışanlarının, turizm sezonu öncesi mutlaka aşılama sistemine dahil edilmesi gerekmektedir..

İşletmelerin muafiyet durumuna göre, çalışanları e-devlet üzerinden izin belgesi çıkartmakta. Ancak muhtemelen yoğunluk ve sistemden kaynaklı olarak e-devlet’e girilememekte. İşletmelerin ve çalışanların mağduriyet yaşamaması adına 7 Mayıs’a kadar geçerli mevcut izinler 17 Mayıs’a kadar uzatılmalıdır. Ayrıca tam kapanma döneminde çalışma izni için yapılan başvurularda aynı şirket içinde bazı çalışanlara izin çıkarken bazı çalışanlara izin çıkmadığı görülmektedir. Bu konuda da ivedilikle bir çalışma bir düzenleme yapılması gerekliliği söz konusudur. Üye işletmelerimizin, bu zor günlerde daha fazla mağduriyet yaşamaması adına sorunları ilgili kurum kuruluş ve kamuoyunun bilgisine önemle sunarız.”







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI