Bugun...



MİZO’DAN MİLAS TMO’NUN KİRALANMASINA TEPKİ!

Tüm Muğla bölgesinde sadece Milas’ta bulunan, yaklaşık 30 yıldır hizmet veren Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir yap-sat firmasına, özelleştirme kapsamında 19 yıllığına kiralanması duyumunun alınması üzerine Milaslı çiftçileri temsil eden Ziraat Odası Başkanlığı, konuyla ilgili toplantı düzenleyerek açıklama yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 12-10-2021 23:41

MİZO’DAN MİLAS TMO’NUN KİRALANMASINA TEPKİ!

Toplantıda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı; “Üreticinin sigortası olan, üstelik Sayın Cumhurbaşkanının tüm yurttaki TMO’lara üreticinin malını alın talimatına rağmen ilçedeki Ofisin kiraya verilmesi demek, üreticiyi tüccara teslim etmek demektir. Böyle bir uygulamaya şiddetle karşı çıkıyoruz. Derhal bu düşünceden vazgeçilmeli” dedi.

Milas Ziraat Odası hizmet binasında bulunan Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Meclis Başkanı Halis Şahin, Oda Genel Sekreteri Üstün Kaya, meclis üyeleri ve mahalle temsilcilerinin katıldı.

Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiralanması, yüksek tarımsal girdi maliyetleri ve geçtiğimiz aylarda bölgemizde meydana gelen orman yangınlarında zarar gören mahallelerdeki çiftçilere yapılacak tarımsal desteklerin görüşülmesi gündemiyle toplanılırken, gündemin en önemli maddesi Milas TMO’nun özelleştirme kapsamında ilçemizdeki bir yap-sat firmasına 19 yıllığına kiraya verilmesi konusunda Oda Başkanı İsmail Atıcı detaylı bir açıklama yaptı.

“BU KARAR ÜRETİCİYİ TÜCCARA TESLİM ETMEKTİR”

30 yıl önce büyük zorluklarla kurulan Milas Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu süreçte bölge çiftçisine önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Başkan Atıcı; “Ancak son 5-6 yıl TMO bu uygulamayı gevşetti. Ortaya atıl bir görünüm çıktı. Buna rağmen Muğla’daki tek ofis olması nedeniyle çiftçinin sigortası görevini üstleniyordu. Kimi zaman taban fiyatını açıklamayan veya geç açıklayan TMO, piyasayı tam anlamıyla tüccara bırakmıyordu. Çiftçi, ürettiği ürünü açıklanan fiyattan ofise veriyordu. Yani bir anlamda çiftçi tüccara mahkum değildi.

Geçtiğimiz günlerde ilçemizdeki 2 gazetede ofisin bir yap-sat firmasına kiralandığı haberi çıktı. Oysa daha 2 yıl önce yani 2019 yılında; dönemin ilçe başkanı Fahri Acar, o dönem partinin belediye başkan adayı Barış Saylak ile birlikte sayın vekil, özelleştirme konusunun süresiz olarak iptal edildiğini söylemişti. 2 yılda ne değişti? Madem konu süresiz olarak gündemden kaldırıldı, şimdi neden yeniden gündeme alındı? Üstelik ihale ne zaman yapıldı, nasıl yapıldı, kimler bu ihaleye katıldı hiçbir fikrimiz yok. Dahası konu, yerel gazetelerde gündeme gelmesine rağmen ne bakanlıktan, ne bölge milletvekillerinden ne de diğer ilgililerden herhangi bir açıklama yok. Yani doğru veya yalan diyen yok.

Bunun üzerine AK Parti Muğla Milletvekili Sayın M. Yavuz Demir’i aradım ve konuyu kendisine sordum. Sayın vekil, özelleştirme kapsamında ofisin 19 yıllığına kiraya verildiğini doğruladı. Gerekçe olarak da tesisin atıl durumda olduğunu söyledi.

Sayın Demir’in ardından diğer bölge milletvekillerini aradım. Sayın Süleyman Girgin ve Sayın Metin Ergun ile görüştüm. Zaten CHP Muğla Milletvekili Sayın Süleyman Girgin de konuyu meclise taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanına sordu. Bildiğim kadarıyla bakanlıktan yapılan bir açıklama da yok.

Buradan ilçemizdeki tüm siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine ve Milas kamuoyuna çağrıda bulunuyorum. Bu mesele siyaset üstü bir meseledir ve herkesin duyarlı olması ve yıllardır bölge çiftçisine hizmet veren bu tesise sahip çıkması gerekir.

Geçmişte benzer örnekleri yaşadık. Örneğin Tekel de yıllarca çiftçinin ürettiği tütünü almıştır. Tekel buradan gidince üretici de tütün üretiminden vazgeçti. Şimdilerde bölgeye gelen 3-5 tüccar alım garantisi sözleşmesiyle üretilen tütünü satın alıyor. Bu durumda üretici, tüccarın vereceği rakama evet demek zorunda… Milas TMO da kapanırsa yarın hububat üreticisi de aynı kaderi yaşayacak” diyerek, alınan kararın acilen iptal edilmesini istediklerini söyledi.

“BU MALİYETLERLE ÜRETİM MÜMKÜN DEĞİL”

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, gündemin bir diğer maddesi olan tarımsal ürünlerdeki yüksek maliyetlere ilişkin de çarpıcı rakamlar verdi. Başkan Atıcı; “Her şeyden önce yaklaşık 2 yıldır tüm dünyada hüküm süren pandemi sürecinde tarımsal üretimin ne denli önemli olduğu anlaşıldı. Sağlık çalışanlarından sonra ikinci sırada Türk çiftçisinin olduğu belirtilmiş ve herkes tarafından ayakta alkışlanmıştı. Henüz pandemi koşulları ortadan kalkmadı. Önümüzdeki süreçte neler olacağını kimse kestiremiyor. Oysa bu ülkenin çiftçisine, hayvan yetiştiricisine ihtiyacı var. Biz şartlar ne olursa olsun üretmekten vazgeçemeyiz. Bu durumda çiftçiye ve her alandaki üreticiye sahip çıkılması gerekir. Maalesef tarımsal desteklemelerde zamanında yapılmıyor. Yapılsa da çiftçinin derdine derman olacak boyutta değil. Geçen yıl Kasım ayında tarımsal ürünlere verilecek destek oranları açıklanmıştı. 2022 yılında ne kadar olacağı henüz netleşmedi. Oysa bu destekler zamanında açıklanmalı, çiftçi de kendine göre bir planlama yapmalıdır. Ne ekeceğini, ne kadar destekleme primi alacağını önceden bilmelidir.

Zaten girdi maliyeleri almış başını gidiyor. Geçen yıl 100 lira olan gübre bu sene 300 lira civarında, keza tohum öyle, mazot öyle, zirai ilaç fiyatları geçen yıla göre % 100-200 artmış durumda. Şimdi bu rakamlarla çiftçiden nasıl üretmesi beklenir?

Hububat eken bir çiftçi artık tarlasına tohumu rastgele saçıyor, gübre yok, ilaç yok. Doğal olarak hasat zamanı verim de düşük oluyor. Çiftçi her yıl umudunu bir sonraki yıla bırakıyor. Çünkü bu şartlarla çiftçiden üretmesini beklemek mümkün değil” dedi.

Başkan Atıcı’nın ardından Meclis Başkan Vekili Kazım Bayındır, Menteşe Mahalle Temsilcisi Özcan Sabancı ve Selimiye Mahalle Temsilcisi Harun Güneş söz alarak, önce Milas TMO’nun özelleşme kararının yanlış olduğunu, TMO’nun özelleşmesi durumunda bölge çiftçisinin büyük mağduriyetler yaşayacağını, sonrasında ise tarımsal girdilerdeki yüksekliğin çiftçiyi her geçen gün daha da güç durumda bırakacağını ve sonunda çiftçinin ekip-biçmekten vazgeçeceğini söylediler.

“YANGIN MAĞDURU ÇİFTÇMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, düzenlenen toplantıda son olarak, geçtiğimiz aylarda bölgemizde meydana gelen orman yangınlarından büyük zarar gören 9 mahalledeki çiftçinin yaşadığı mağduriyeti giderme adına Ziraat Odaları Birliği tarafından bölgede incelemelerde bulunulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Heyet, bölgede incelemelerde bulundu ve ardından ciddi miktarlarda yardım yaptı. Biz de bu yardımları doğrudan mağdur olan çiftçimize ulaştırma adına o mahalle muhtarlarıyla birlikte bir çalışma başlattık. Bugün itibariyle 9 mahalle muhtarımız yazılı olarak hazırladıkları raporu odamıza teslim etti. Şimdi yönetim olarak bu yardımların nasıl yapılacağını kararlaştıracak ve hak sahiplerine bu yardımları ulaştıracağız.

Milas Ziraat Odası bir meslek kuruluşudur. Önceliği de üyelerine her türlü desteği sağlamak, zor zamanlarında onların yanında olmaktır. İşte bu düşünceyle hareket edecek olan Odamız, yangından zarar görmüş çiftçiye de gereken desteği verecektir.”







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI